Hallgatói Önkormányzat

Elnök: Antal Ádám
email: hokmme@gmail.com
tel: +40 785 949 961

 

 

 

MAGYARORSZÁGI DIÁKOK TÁJÉKOZTATÓJA

Üdvözlünk minden Magyarországról érkező diákot!

 

Néhány információval szeretnénk titeket ellátni, hogy könnyebben menjen az eligazodás az egyetemen, illetve Marosvásárhelyen.

 

FELVÉTELI JELENTKEZÉSHEZ

 

 1. Hiteles fordítások

 

Néhány dokumentumról (pl. érettségi bizonyítvány) szükséged lesz hiteles fordításra. Ilyet Magyarországon néhány fordítóiroda készít, pl. az OFFI – készülj fel, hogy ez NAGYON drága. Ezért célszerű inkább Romániában elkészíttetned a hiteles fordításokat, ahol rengeteg fordítóiroda kiadhat ilyet a magyarországi árak töredékéért. Marosvásárhelyen számos ilyen működik, célszerű velük telefonon egyeztetned – keress rá arra, hogy Birou de Traduceri Targu Mures. Nyugodtan beszélhetsz magyarul.

 

KIUTAZÁS

 

 • Repülőgéppel

Budapestről a WizzAir napi gyakoriságú járatot üzemeltet Marosvásárhelyre. A reptér („Transilvania International Airport”) körülbelül félórányi autóútra van a Belvárostól. Talán meglepő, de ha időben foglalsz, a repülő a legolcsóbb opció. Transzferbuszt érdemes előre, online foglalni itt. A másik lehetőség a taxi (mindig több is áll a reptér épülete előtt), ami akkor éri meg, ha többen utaztok benne együtt.

 

 • Busszal

Több nemzetközi busztársaságnak is van napi szintű járata Marosvásárhely és Budapest-Népliget között. A legtöbb hallgató a Flixbus-t használja, mert erre a legegyszerűbb online vagy alkalmazáson keresztül jegyet venni, de itt megtalálod az összes lehetőséget egy helyen.

 

 • Telekocsival

Több alkalmazásban is találhatsz fuvart Marosvásárhelyre. Romániában a legtöbben a Blablacar-t használják, de érdemes nézni a fuvarkereső Facebook-csoportokat is: pl. Stoppolj onlinen; Stoppolj online Erdélyben; Stoppolj otthonról online.

 

 • Vonattal

A MÁV honlapján megtalálod a vonatmenetrendet Marosvásárhelyre; visszaútra pedig személyesen a jegypénztárban vagy a Román Államvasutak honlapján tudsz jegyet venni.

 

KIKÖLTÖZÉS ELŐTT

 

Lakhatás

 

  • Kollégium („bentlakás”)

A legolcsóbb lakhatási lehetőség az egyetemi kollégium (Strada Frederic Joliot-Curie 26), amely a Bábstúdióhoz (Studio 2.1) van közel, a Köteles Sámuel utcai épület innen körülbelül 20 perc séta. Itt 2-3 fős szobák vannak. A helyek száma korlátozott, jelentkezz minél előbb!

 

 

 

HALLGATÓKÉNT

 

 • Bejelentkezés a rendőrségen

 

Az egyetem külföldi hallgatójaként be kell jelentkezned a rendőségen – ezt nem érdemes elmulasztani, mert enélkül nem leszel jogosult pl. orvosi ellátásra. Ekkor egy ideiglenes személyi számot (CNP) fogsz kapni.

A bejelentkezést a rendőrség Mihail Kogălniceanu utcai irodájában kell megtenned, itt általában reggel 8 és 10 óra között van ügyfélfogadás. Ehhez szükséged lesz egy eredeti (nem szkennelt, kinyomtatott) iskolalátogatási papírra, amit a titkárságon tudsz kérni, illetve egy dossziéra. Az elkészült papírért pár nappal később még egyszer vissza kell majd menned.

 

 • Egészségügyi biztosítás (TB)

 

Romániában a 27. évüket még nem betöltött egyetemi hallgatók számára ingyenes az egészségügyi ellátás – ehhez szükséges az előző pontban írt ideiglenes személyi szám (CNP). A többi hallgató európai egészségbiztosítással (EU-s egészégügyi kártya) vagy magánbiztosítással gondoskodhat magáról.

 

Az egyetem hivatalos orvosa:

NICOLAE GRIGORESCU UTCA 15  - CAMIN 1 (Cornisa)

            TELEFONSZÁM: +40 265-214106

            E-MAIL: dispensar.studentescu.umfst@gmail.com

            Előjegyzéssel lehet jelentkezni telefonon, vagy e-mailen.

 

Fontos, hogy a magyar egészségügyi hatóságok nem kapnak értesítést arról, hogy Romániában tanulsz és ezért ideiglenesen ott vagy biztosítva. Ezért (és hogy ne keletkezzen TB-fizetési hátralékod Magyarországon) igényelned kell egy E104 jelű papírt a marosvásárhelyi egészségügyi biztosítónál (Strada Aurel Filimon 19.), amelyet utána személyesen vagy levélben el kell juttatnod a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

 • Ingyenes utazás vonaton

 

Romániai egyetemi hallgatóként belföldön ingyen vonatozhatsz. Ehhez szükséged lesz egy „legitimáció” nevű igazolványra (akkora papír, mint a diákigazolvány), amelyet a titkárságon igényelhetsz. Ezt érdemes már a beiratkozáskor megtenned. A legitimációt minden évben a diákigazolványoddal együtt érvényesíttetned kell a titkárságon. Fontos tudni, hogy naponta csak egyszer vonatozhatsz ingyen.

 

 • Utazási támogatás

 

Ha magyarországi állandó lakcímmel rendelkezel, az egyetem maximum havi két utazásod költségét megtéríti a lakóhelyed és Marosvásárhely között. Ehhez az utazásaidról névre szóló számlát kell kérned (ezt telekocsinál sose fogsz kapni!) és azt leadnod az egyetem gazdasági titkárságán. Fontos tudni, hogy az egyetem sajnos nem téríti meg a repülős utazások költségét.

 

EGYÉB HASZNOS TUDNIVALÓK

 

 • A romániai telefonszámokat magyar számról +40-es előhívóval kell hívni. Vagyis 0265-267530 = +40 265-267530.
 • Mivel Romániában lej-jel kell fizetni, érdemes lehet Revolut kártyát csináltatnod, amelyen lejben is tarthatod a pénzed, ezért nincsenek plusz átváltási költségek.
 • A Google Maps nem tudja valós időben követni a marosvásárhelyi tömegközlekedést. Ezért a városon belüli utazásaid megtervezéséhez érdemes a Moovit nevű alkalmazást használnod.
 • Legtöbbször román diákigazolvánnyal is igénybe veheted a magyarországi diákkedvezményeket.
 • Magyar állampolgárként sajnos az egyetem szociális ösztöndíját nem veheted igénybe. Viszont más ösztöndíj lehetőségek is vannak (pl. hallgatói, rektori, különféle alapítványi ösztöndíjak), amelyeket igen.

 

TÚLÉLŐ SZÓTÁR

 

CNP [csenepe]                      személyi szám (a magyar személyi igazolványnak felel meg)

bentlakás                               kollégium

kapus                                      portás

szesszió                                 vizsgaidőszak

szalmakrumpli                      sültkrumpli

kapni                                      találni (pl. „kaptam egy kulcsot a kapu előtt”)

Szervusz!                               Szia! (románoknak is köszönhetsz így, ők is használják)

 

Buna ziua!                             Jó napot!

Ai un foc? [áj un fok]?          Van tüzed?