Erasmus+

Az ERASMUS+ az Európai Unió új programja, mely az oktatást, a képzést, az ifjúsági területet és a sportot támogatja a 2021-2026-os periódusban. Azok a felsőoktatási intézmények, amelyek rendelkeznek Erasmus Charter for Higher Education tanúsítvánnyal részt vehetnek a programban: hallgatói, oktatói, valamint a felsőoktatásban dolgozó adminisztratív személyzet mobilitása finanszírozható olyan egyetemekre, amelyekkel korábban kétoldali partnerségi került aláírásra.

Aktivitások

1. HALLGATÓI TANULMÁNYI MOBILITÁS (SMS)
Külföldi tanulmányi mobilitás egy partner felsőoktatási intézményben. A külföldi tanulmányi időszaknak a hallgató tanulmányi programjának részévé kell válnia, hogy a hallgató valamelyik tanulmányi ciklus keretében diplomát szerezzen. A tanulmányi mobilitás legalább 2 hónapig (vagy egy egyetemi félév vagy trimeszter) és maximum 12 hónap fizikai mobilitást tartalmazhat. Ez magában foglalhat egy kiegészítő szakmai gyakorlati időszakot is, ha az kezdetektől fogva meg volt tervezve. A kombinált mobilitás betartja a finanszírozási szabályokat és a tanulmányi mobilitás minimális időtartamát.


2. HALLGATÓI SZAKMAI GYAKORLAT (SMP)
Külföldi szakmai gyakorlat egy egyetemen, egy vállalatnál, egy kutatóintézetben, egy laboratóriumban, egy szervezetnél vagy bármely más releváns munkahelyen. A külföldi szakmai gyakorlati helyek támogatást kapnak a tanulmányok ideje alatt, függetlenül a tanulmányi ciklustól, valamint a friss diplomások esetében is. Amennyiben lehetséges, a szakmai gyakorlati mobilitásnak integrált részének kell lenniük a hallgatók tanulmányi programjának. A gyakornoki időszak 2 és 12 hónap közötti fizikai mobilitást foglal magában.


3. OKTATÁSI MOBILITÁS (STA)
A külföldi oktatási időszak lehetővé teszi bármely, az intézményben oktató tanár számára (kivéve a nem főállású pozícióban dolgozókat), hogy egy külföldi partner felsőoktatási intézményben oktasson. A mobilitás oktatási céllal bármely tanulmányi területen megtörténhet, amely a pályázó szakértelmének tárgya, feltéve, hogy az oktatási terület szerepel az MME és a fogadó egyetem közötti kétoldalú megállapodásban.


4. SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉSI MOBILITÁS (STT)
Személyzeti mobilitás külföldön egy Erasmus+ programban részt vevő felsőoktatási intézményben, egy vállalatnál vagy bármely más releváns munkahelyen. A mobilitás lehetővé teszi az egyetem bármely főállású alkalmazottja (tanárok és személyzet) számára, hogy egy olyan külföldi továbbképzésen vegyen részt, amely releváns az MME-n végzett mindennapi tevékenységét illetően. Ez a mobilitás több formában megvalósulhat, például továbbképzési események (kivéve konferenciákat), job shadowing vagy megfigyelési periódusok.

Erasmus szabályzat 


További információk:

Szegedi Attila, Erasmus koordinátor
Tel: 0265-266281, e-mail: szegedi17@yahoo.com

Bordi Alíz, főtitkár
Tel: 0265-266281, e-mail: uat@uat.ro