Erasmus+

Az ERASMUS+ az Európai Unió új programja, mely az oktatást, a képzést, az ifjúsági területet és a sportot támogatja a 2014-2020-as periódusban. Azok a felsőoktatási intézmények, amelyek rendelkeznek Erasmus Charter for Higher Education tanúsítvánnyal részt vehetnek a programban: hallgatói, oktatói, valamint a felsőoktatásban dolgozó adminisztratív személyzet mobilitása finanszírozható olyan egyetemekre, amelyekkel korábban kétoldali partnerségi került aláírásra.

Aktivitások

1. HALLGATÓI MOBILITÁS (SM)
Célja, hogy lehetővé tegye oktatási, nyelvi és kulturális tapasztalatok megszerzését egy másik programországbeli felsőoktatási intézményben. A tanulmányi célú mobilitás lehetséges hossza 3 és 12 hónap között van. A küldő intézmény ösztöndíjat biztosíthat a hallgató számára, hogy fedezze az utazási, valamint a megélhetési költségeket a külföldi tanulmányok során.


2. HALLGATÓI SZAKMAI GYAKORLAT (SMP)
Lehetővé teszi a felsőoktatási intézmények hallgatóinak 2 - 12 hónapos szakmai gyakorlat megvalósulását egy másik programországban találhatóintézménynél vagy szervezetnél. A fogadó szervezet a munkaerőpiacon vagy oktatási, képzési vagy ifjúsági területen tevékenységet kifejtő magán- vagy közintézmény, de akár felsőoktatási intézmény is lehet. A küldő intézmény ösztöndíjat biztosíthat a hallgató számára, hogy fedezze az utazási, valamint a megélhetési költségeket a külföldi tapasztalatszerzés során.


3. OKTATÓI MOBILITÁS (STA)
Lehetővé teszi a felsőoktatási intézmények főállású oktatói számára egy 2 nap – 6 hét közötti (de minimum 8 leadott óra) mobilitást egy másik programországbeli felsőoktatási intézményben. A javasolt legrövidebb időtartam 5 nap.

Az aktivitás célja felsőoktatási intézmények oktatóinak külföldi partnerintézményben végzett oktatási célú mobilitása, illetve külföldi intézmény szakértőjének hazai felsőoktatási intézményben végzett oktatás célú mobilitása. A két felsőoktatási intézmény a mobilitás kezdete előtt egyeztet az oktatási programról, valamint az egyéb tevékenységekről.


4. ADMINISZTRATÍV SZEMÉLYZETI MOBILITÁS (STT)
Lehetővé tesz a felsőoktatási intézmények adminisztratív személyzete számára egy 5 nap - 6 hét közötti képzésen való részvételt egy másik programországbeli felsőoktatási intézményben, vállalkozásnál, vagy szervezetnél.


További információk:

Szegedi Attila, Erasmus koordinátor
Tel: 0265-266281, e-mail: szegedi17@yahoo.com

Bordi Alíz, főtitkár
Tel: 0265-266281, e-mail: uat@uat.ro