Skip to main content

Online könyvbemutató a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen

2021. február 19-én, pénteken délután 6 órakor B. Fülöp Erzsébet színművész és egyetemi tanár könyvbemutatójára kerül sor. Szereptanulmányok – a színészi testszöveg hermeneutikai megközelítése című kötete a színházi előadásban létrehozott színészi testbeszédet, a színészi gesztust vizsgálja.


Bob Fülöp Erzsébet színész, oktató, dramaturg, rendező és kutató, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Doktori Iskolájának igazgatója, színészetet és dramaturgiát is végzett. 2006-ban a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen doktorált. Megjelent kötete: A színházi hermeneutika alapjai: a Gesztus mint hermeneutikai tett (2013). 2018-ban habilitált. Közel harmincéves alkotói tevékenysége alatt hatvan szerepet játszott, negyvenöt nemzeti és nemzetközi díjban részesült. Színházművészeti tanulmányait a Symbolon egyetemi lap, valamint a Játéktér színházművészeti folyóirat közölte le.

A könyv a színészi test vizsgálatának részletezőbb szétbontását célozza, a színészi jelenlét, a színész figyelme és a színész légzése mikroanalíziseként. A szerző célja, hogy saját művészi, didaktikai és tudományos munkája elemzésének alapján, olyan verifikációs eszközöket találjon, amelyeknek nemcsak tudományos értékük lehet, de a hallgatók színészmesterség képzésében is segítséget jelenthetnek.

 

A kötet az Eikon Kiadó gondozásában jelent meg.

Bemutatja dr. Jákfalvi Magdolna színháztörténész, egyetemi tanár.  Meghívottak: dr. Kós Anna dékán, a rendezvény házigazdája és Valentin Ajder, az Eikon Kiadó igazgatója.

A beszélgetésre, amelyet a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oldalán élőben Facebookon is közvetítünk, mindenkit szeretettel várunk, bekapcsolódni Zoom-on keresztül a következő linken lehet február 19-én délután 6 órától:

https://us02web.zoom.us/j/

Meeting ID: 823 1683 1254
Passcode: 839180