Skip to main content

Árvácska címmel újabb előadást mutatnak be a marosvásárhelyi színisek

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves magiszteri bábszínész osztálya január 25-én, szerdán 19 órától mutatja be a Levél utcai Stúdió 2-ben Árvácska című, felnőtteknek szóló előadását Vidovszky György rendezésében.


Az Árvácska Móricz Zsigmond azonos című regénye alapján készült. „Az Árvácskát hosszú időkön keresztül egy szociografikus, helyenként naturalista műnek értelmezték. Valójában nem az: egy költői szerkezettel megírt műről van szó. A színházi adaptációban ezt a részét erősítjük fel, nem a regény cselekményt állítjuk színpadra. A stilizáltság, a báb használata több asszociációt enged meg a nézőnek, közelebb viszi a lényeghez. Fontosnak tartom olyan figurák életéről beszélni, akikről amúgy nem szólnak előadások. Ezek az emberek áldozatai, nem főszereplői saját történetüknek”, mondja Vidovszky György az előadásról.

Vidovszky Györgyszínházi rendező, drámapedagógus, tanár. Tanulmányait az ELTE magyar, német  és esztétika, később a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámapedagógia szakán végezte. Tizennyolc éven keresztül a Vörösmarty Mihály Gimnázium film és dráma tanára volt. Több mint húsz éve rendez előadásokat. Pályáját a Bárka Színházban kezdte, majd Magyaroszág  számos társulatánál és külföldön is dolgozott. Elsősorban ifjúsági és gyerekelőadásokat rendez. 2015 óta a Kolibri Színház rendezője, 2019-től a Dublin City University PhD hallgatója. Jelenleg kétlaki életet él, Budapest és Dublin között ingázik.

Az előadásban másodéves magiszteri bábművész szakos hallgatók játszanak: Bíró Eszter, Stekbauer-Hanzi Réka, Nagy Tímea, Tőrös Szilvia, Vén Evelin; osztályvezető tanáruk Máthé Rozália.

Hegedűn játszik Kiss Vivien m.v.; zene: Pap Gábor; látvány: Mátravölgyi Ákos; zenei vezető: Strausz Imre-István.

A rendező asszisztenseként, dramaturgiai konzulensként közreműködik Berecz Boglárka másodéves rendező szakos hallgató valamint Kósa-Szigety Zsófia, másodéves teatrológia szakos hallgató. Az előadást román nyelvű feliratozással játsszák, a fordítás szövegét Takács Réka, másodéves magiszteri drámaíró szakos hallgató készítette.

A bemutatót követően január 28-án, szombat este 7 órától látható újra az előadás, megtekintése 16 éven felülieknek ajánlott.

Jegyeink interneten megvásárolhatók elővételben a Stúdió Színház weboldalán feltüntetett online rendszerben, vagy az előadás helyszínén, kezdés előtt egy órával. Jegyeket foglalhatnak a 0791.22.99.77 telefonszámon vagy a jegy@studioszinhaz.ro email címen. A Stúdió Színházról bővebb információt a www.studioszinhaz.ro honlapon találnak.

Szeretettel várunk mindenkit!