Skip to main content

XXIV. Nemzetközi Színháztudományi Konferencia

FELHÍVÁS


MAROSVÁSÁRHELYI MŰVÉSZETI EGYETEM

XXIV. Nemzetközi Színháztudományi Konferencia

ELŐADÓMŰVÉSZETEK ÉS A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA 

2023. december 8–9.

FELHÍVÁS

Míg néhány évtizeddel ezelőtt csak a laboratóriumi kísérleteket végző programozók kiváltsága volt, napjainkban már a mesterséges intelligenciát alkalmazó felületeken bárki számára „egy kattintásnyira” van az ember-gép kapcsolat. Cézanne stílusában festeni vagy egy Marosvásárhelyen játszódó kétszereplős jelenetet írni – ezek a cselekvések nem idegenek már azokon a felületeken, amelyek a létezés  tapasztalatát sajátos társításokban utánozzák. Sőt, a mesterséges intelligencia tudományos dolgozatokat ír, bonyolult kérdésekre ad választ a felhasználóval folytatott párbeszédben, képes összefoglalni a legújabb kiadványok tartalmát, vagy ismert alkotók stílusát utánozza.

Konferenciánk azt ajánlja, hogy a fent említett technológiai vívmányok lehetőségeit és kockázatait vizsgáljuk az előadóművészetek kontextusában. Vajon a mesterséges intelligencia valamilyen hiány fokozását eredményezi, vagy éppen arra törekszik, hogy  betöltse azt? Lehetséges-e a technológiai újítások természetes beilleszkedése az előadóművészetekbe úgy, hogy új kifejezésmódokat teremtsenek, vagy a mesterséges intelligencia veszélyt jelenthet az emberi emlékezet, alkotókészség és gondolkodás számára?  Milyen mértékű az információ manipulálásának és az ideológiai megvezetésnek a vonzóereje? Milyen keretek között mozoghatnak azok az előadások, amelyek rákérdeznek a mesterséges intelligencia lehetőségeire vagy beépítik azt saját színházi munkafolyamataikba? Milyen művészi indítékai vannak az új technológiát vizsgáló alkotóknak?  Hogy fejlődtek a színháztörténet során a természetes és mesterséges, a valós és virtuális és az ember és gép közötti viszonyok? Íme néhány téma, amelyekben a művészet és mesterséges intelligencia közötti kapcsolat sokféle (művészeti, pszichológiai, pedagógiai, etikai, esztétikai, műszaki stb.) kontextusban tárgyalható. 

Konferenciánkra olyan kutatók, kultúrával foglalkozó szakemberek, oktatók, egyetemi hallgatók, művészek, informatikai szakemberek jelentkezését várjuk, akik szívesen kapcsolódnának be a témáról szóló beszélgetésbe. Kérjük, küldjék el dolgozatuk kivonatát (maximum 400 szó) és a szerző intézményi hovatartozására vonatkozó információkat román, magyar, angol vagy francia nyelven a következő címre: conference@uat.ro (Microsoft Word formátumban).  Jelentkezési határidő: 2023. november 12. A konferencia munkálatai román, magyar, angol és francia nyelven zajlanak. A jelentkezésekről a konferencia tudományos bizottsága dönt. Az eredményeket 2023. december 20-ig közlik. Az előadások szerkesztett változatát közli a szaklektori rendszerrel működő Symbolon (symbolon.ro), ERIH PLUS, CEEOL, DOAJ, Crossref és Google Scholar besorolású, a romániai Nemzeti Tudományos Tanács (CNCS) B minősítésével rendelkező szakfolyóirat.

Szerkesztési útmutató: http://uartpress.ro/journals/index.php/symbolon/guidelins_for_authors.