A Stúdió Színház története

1954-ben a Szentgyörgyi István Színmûvészeti Intézetet Kolozsvárról  Marosvásárhelyre helyezték át, ahol 1976-ig magyar tannyelvû, majd ettõl kezdve román és magyar tagozatos felsõoktatási intézményként mûködött. Az 1954-1962 közötti idõszakban a  végzõs hallgatók vizsgaelõadásait a Székely Színháznak is otthont adó Kultúrpalotában mutatták be. Az Intézet saját gyakorlószínpadát, a korszerû színpadtechnikával, kiszolgáló mûhelyekkel és  eredetileg 200 férõhellyel rendelkezõ  Stúdió Színházat  1962 októberében  avatták fel.   Kovács György, Kõmíves Nagy Lajos és Gergely Géza tanárok rendezésében az elsõ Stúdió-évad elõadásait - összesen 105 estén - 19.846 nézõ látta. Az 1965-ös év számít a Stúdió Színház "legnépszerûbb évének": az elõadásokat 23.550-an nézték meg. A rendezõtanárok között olyan neveket találunk, mint Csorba András, Kovács Levente, Nagy Imre, Lohinszky Loránd, Tarr László, Tompa Miklós. A klasszikusok mellett kortárs drámák is bemutatásra kerültek, s minden évadban egy magyar vagy román dráma is része volt a mûsornak. Kitûnõ színész-nemzedékek kezdték pályájukat az egyetem gyakorlószínpadán, s hamarosan a hetedik magyar színházként kezdték emlegetni az évente négy-öt bemutatót tartó Stúdiót.

 

A nagyszínházi struktúrát máig követi az Stúdió Színház, azzal a különbséggel, hogy nem rendelkezünk állandó társulattal: az adott évadra a végzõs hallgatókból (és alkalmanként az alsóbb évfolyamok diákjaiból) áll össze az elõadások szereplõgárdája. Az egyetem tanárai mellett neves rendezõket, koreográfusokat hívunk meg a vizsgaelõadások létrehozására. A román tagozat újraindítása után rendszeressé vált az évi hat-nyolc bemutató, 2-3 premierrel mindkét tagozaton.

Az egyetem Stúdió Színházát  lakatos-, asztalos- és  festõmûhelyek, varroda és ezek szakképzett személyzete szolgálja ki.  2006-os felújítása óta a színházterem 174 férõhelyes.     Modern, teljes felszereltségû színpad-technika, mikroport-rendszer és fordítóberendezés biztosítja az elõadások legkedvezõbb technikai feltételeit.