LÁTVÁNYTERVEZŐ szak

 

A látványtervezés a vizuális művészetek legkomplexebb, legnyitottabb területe, kapcsolatban áll a képzőművészetek, az építészet, a divat, a film, a videó, a digitális művészetek területeivel, és ezek eszköztárát is használva hozza létre térbeli alkotásait. A látványtervező a színház-, a film-, a videóművészet, a televíziózás és a showműsorok frontembereinek és alkotóinak alkotótársa, munkáik kölcsönösen kiegészítik egymást.

A látványtervező szak célja a kreatív művészi alkotó gondolkodás fejlesztése mellett a látványtervezés technikai, mesterségbeli fortélyainak, eszköztárának megismertetése és elsajátítása. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által kínált Látványtervező szak az egyedüli magyar nyelvű látványtervező felsőfokú képzés az országban, kétévente induló osztályokkal.

 

 

FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK

 1. SZAKASZ: kizáró jellegű – (elfogadott / elutasított)
- a képzőművészeti készségek illetve az alkotói fantázia felmérése:

a) egy színes kompozíció elkészítése, a vizsgáztató bizottság által kijelölt téma alapján (5 óra);

b) 6 db. gyorsvázlat, élő modell után (6x10 perc=1 óra);

2. SZAKASZ:
Egy, a versenyrepertoárban szereplő színmű díszlet- és jelmezterveinek elkészítése (3 óra).

Versenyrepertoár:
1. Ion Luca Caragiale: Az elveszett levél
2. Molnár Ferenc: Liliom
3. William Shakespeare: Romeo és Júlia
4. Molière: Fösvény
5. Carlo Goldoni: Két úr szolgája
6. Cehov: Sirály
7. Eugen Ionesco: A kopasz énekesnő


Megjegyzés: A felvételizőknek az iratkozási héten le kell adniuk  egy személyes munkákból álló mappát (minimum 10 munka). A személyes mappát az eredményhirdetés után visszaadjuk a jelentkezőknek.

A felvételi vizsgán elfogadott kivitelezési technikák: ceruza, szén, tus, tempera, akvarell, akril, filctoll, színes ceruza, pasztell, vegyes technika.

A rajztáblát, bakot, papírt az egyetem biztosítja.